10 de desembre 2012

Qui fou Ada Lovelace?


Avui dematí, quan anava a accedir al meu correu electrònic, he vist que la pàgina d'inici de Google, mostrava la següent aparença. Encuriosida pel seu significat he clicat a sobre de la imatge i ha aparegut que tal dia com avui es compleixen 197 anys del naixement d'Ada Lovelace, considerada una pionera en la seva època com a matemàtica precursora de la informàtica.

Ada Lovelace va passar a la història com una visionària que va entreveure les possibilitats de la màquina analítica de Charles Babbage. Va estudiar matemàtiques i ciències, i gràcies a la seva preparació va desenvolupar una sèrie d'instruccions que permetien fer càlculs en una versió inicial i allunyada del que avui coneixem com a ordinador. Les aportacions d'Ada Lovelace al camp de la informàtica van permetre a altres científics, com l'anglès Alan Turing, continuar les investigacions en aquest àmbit fins a arribar a ser considerat com el precursor de la ciència de la computació.

Gràcies a una ment privilegiada i a la seva curiositat per les matemàtiques, Ada Lovelace va ser capaç de deduir i preveure la capacitat dels ordinadors per anar més enllà dels simples càlculs de nombres. Han estat diverses les dones que han realitzat aportacions a la informàtica, però només Ada Lovelace ha aconseguit que un llenguatge de programació porti el seu nom. El seu treball en aquest camp és reconegut i valorat en el món informàtic fins al punt que el Centre Informàtic de Sant Diego i el Museu de la Història dels Ordinadors li han donat a Ada Lovelace un lloc entre els seus personalitats. 
Extret de La voz de Galícia.

A partir d'aquest descobriment, he decidit intentar penjar un post gairebé cada dia de coses noves que vagi descobrint, fent honor al mateix títol del bloc. Però aquest no és l'únic aprenentatge d'avui ja que després de documentar-me sobre qui era Ada Lovelace, he dedicat un temps a saber exactament perquè la plana inicial de Google canvia la seva fisonomia en certes dates.


Doncs resulta, que les modificacions que sofreix el logotip de Google en aniversaris, dies commemoratius o dates històriques assenyalades a través d'il·lustracions, animacions o vídeos, rep el nom de Doodles. Els doodles com el seu nom significa en anglès són gargots, creats per primera vegada el 1998. La idea del Doodle sorgeix abans de que es constitueixi l'empresa Google, quan els seus fundadors Larry i Sergey, jugaven amb el logotip corporatiu per confirmar la seva assistència al Burning Man Festival. Dos anys després, comencen a aparèixer els doodles de manera regular celebrant inicialment sobretot festes familiars, i a partir de la demanda cada cop més creixent arreu del món, es crea un gabinet d'il·lustradors que fa feina per a sorprendre als usuaris amb cada un dels seus dissenys. Aquests, decideixen quins doodles realitzar a partir de diferents fonts, fins i tot de sugerències dels propis usuaris.


M'agradaria acabar la publicació amb el que fou el primer doodle perquè es faci patent l'evolució que hi ha hagut des del primer fins al més actual (imatge inicial de l'entrada). Als inicis, com es pot apreciar amb la imatge eren molt senzills i si ens fixam amb les darreres creacions, trobam dissenys tan elaborats que en ocasions ni es veuen les lletres.