06 de desembre 2012

El poder de Youtube

Avui m'agradaria parlar d'un documental que vaig veure ahir vespre "El poder de YouTube". Realment el vaig reenganxar començat però va cridar-me bastant l'atenció el seu contingut i no he pogut estar de cercar-lo i visionar-lo de nou per poder fer-ne una bona crítica.

Per començar cal deixar clar, que no em considero una usuària assídua del Youtube, sinó més bé ocasional. Les meves cerques sempre han estat prèviament pensades, és a dir una cançó en concret que havia escoltat anteriorment, un videoclip recomanat, un enllaç d'alguna altra pàgina... Amb tot això vull dir que la visualització d'aquest documental per a mi fou en certa manera interessant i amb algun contingut desconegut per a mi fins aleshores.

Es tractava d'un documental, que fou emès per la cadena de televisió Antena 3, 48 hores abans de la celebració del primer festival de Youtube, el YouFest, que va tenir lloc els dies 28 i 29 de setembre de 2012 a Madrid. Amb 75 minuts de programa, es fa un recorregut sobre els personatges que han anat sorgint durant els anys i de com els ha canviat la vida després de pujar un vídeo a la plataforma més visitada i popular del planeta.

Però precisament alhora de redactar aquest post i poder enllaçar o penjar el mateix vídeo, he pogut conèixer moltes opinions al respecte que han fet amplificar la meva mirada a una visió més panoràmica del tema. És a dir, el que m'ha cridat més l'atenció és que no hi ha hagut manera de trobar aquest vídeo dins la mateixa plataforma del Youtube, tan sols dins la plana web d'Antena 3; tal vegada tan sols ells tenguin els drets, però un poc estrany no? Ja que si es tracta d'un documental que parla de la mateixa plataforma i en certa manera podria ser un vídeo promocional de la mateixa, és estrany que no volguessin tenir-ne part i poder difondre'l. Ha estat arrel d'això que he començat a trobar múltiples opinions d'usuaris, contràries a aquest reportatge, acusant-lo de donar una visió distorsionada del que és realment, obviant l'essència de la seva vertadera comunitat representada per youtubers, bloggers, gamers... i milers de persones que tan sols cerquen poder comunicar, fer arribar els seus vídeos o informacions a moltíssima de gent així com també interactuar amb ella. I no simplement la visió que d'alguna manera mostra el documental, d'usuaris que han canviant la seva vida i han guanyat moltíssims diners per penjar qualsevol xorrada que han fet.

Es veu que hi ha un ampli col·lectiu, els quals no es senten gens identificats amb aquesta imatge de generació Youtube a la recerca dels diners fàcil, sinó que tan sols cerquen una manera d'expressar-se, d'entretenir-se i també als altres i per això hi fan feina cada dia. Al seu parer, aquest documental és limita a mostrar vídeos virals i a fer un anunci publicitari "encobert" del YouFest, pel seu propi benefici de venta d'entrades posteriors.

Segons la meva opinió, he de dir que abans de fer aquesta recerca no coneixia realment les possibilitats i el que amagaven els usuaris "residents" de Youtube, per dir-ho d'alguna manera. Jo era una de les moltes persones que hauria vist aquest documental i me l'hauria cregut, pensant que aquesta era la única visió de la plataforma. En canvi he vist que dins el Youtube pots trobar guies i recorreguts turístics, manuals de qualsevol tipus des de cuina fins a maquillatge, vídeos còmics, videoclips, pel·lícules, vídeos dedicats a difondre continguts educatius... Fins i tot els propis creadors han potenciat la difusió de material educatiu creant zones com Youtube EDU, sorgint així una gran quantitat de canals que ofereixen classes o conferències de professors i experts d'arreu del món.

És per això, que recomano molt especialment a tota aquella gent que encara tengui algun dubte del pes i la influència que tenen avui en dia les noves tecnologies i els mitjans de comunicació a la societat actual, visualitzi el documental i es pugui crear la seva pròpia opinió crítica.

Per acabar deixo penjat una vídeo del YouFest, presentat pels organitzadors com el festival de la generació Youtube, la major celebració de la cultura digital popular, on es posen en contacte artistes i seguidors amb música en directe, projeccions, esports extrems i mescles musicals més increïbles amb les "estrelles" de l'espai cibernètic. Un esdeveniment multi-disciplinar, eclèctic i hiper-conectat fruit de la col·laboració d'artistes nacionals i internacional que creen i difonen el seu art a Internet. Jutjau vosaltres mateixos.